با وجود گسترش روابط سياسي و اقتصادي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري تاجيکستان، مشترکات فرهنگي هنوز هم به عنوان اساسي ترين زمينه تحکيم پيوندها ميان مردم اين دو کشور محسوب مي شود زيرا ريشه هاي تاريخي يکسان، زبان مشترک و دين واحد در کنار تشابه سنت ها، آيين ها و باورهاي اجتماعي ملي و محلي، شرايط بي بديلي را براي توسعه بيش از پيش مناسبات فرهنگي ميان دو کشور فراهم آورده است. در پي استقلال جمهوري تاجيکستان در 9 سپتامبر 1991، جمهوري اسلامي ايران اولين کشوري بود که استقلال تاجيکستان را به رسميت شناخت و سفارت خود را در شهر دوشنبه افتتاح کرد. در تبيين روابط بين دو ملت ايران و تاجيکستان فرهنگ مي تواند نقش مهم و اساسي داشته باشد. ايران و تاجيکستان از لحاظ تاريخ، ارزش ها و سنت ها زمينه هاي مشترک و طولاني دارند.
رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان که اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران طی سال های ۷۱ تا ۷۶ در سخت ترین زمانهای حیات سیاسی تاجیکستان بود، می گوید:
ایران برادر کوچک خود را در سالهای جنگ شهروندی و داخلی تنها نگذاشت زمانی که حتی یک دیپلمات خارجی در تاجیکستان حاضر نبود
و همه به خاطر ترس از جنگ به کشورشان گریخته بودند سفارت ایران فعال بود و سفیر و دیپلماتهای ایران در آن شرایط سخت مردم هم فرهنگ و هم زبان خود را یاری کردند.
آغاز فصل نو همکاری میان دو کشور
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان پس از ۹ سال و پایان روابط تیره میان دو کشور، درصدر هیأتی بلند پایه به ایران سفر و سید ابراهیم رئیسی دیدار و گفتوگو کرد؛ سفر امامعلی رحمان با دعوت رسمی آیتالله رئیسی انجام شد.
رئیس جمهور تاجیکستان: به دنبال راههایی برای تحکیم روابط بیشتر با ایران هستیم
امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان ظهر امروز دوشنبه در نشست خبری مشترک با حجت الاسلام رئیسی رئیس جمهور، اظهار داشت: امروزه سی سالگی روابط دیپلماتیک میان دو کشور را جشن گرفتیم و طی این دوره به دنبال راه هایی برای تحکیم و توسعه مناسبت های فراگیر و تامین گسترش آن ها گام برخواهیم داشت.
امضای هفده سند همکاری میان دو کشور
در پی نشست مشترک هیأتهای عالی ایران و تاجیکستان، هفده سند همکاری در حوزههای مختلف در حضور رؤسای جمهور دو کشور امضا شد.
هیأتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان، پس از برگزاری نشست مشترک تفاهمنامههایی بین مقامات دو کشور در حضور آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» و «امامعلی رحمان» امضا کردند.
شاخص رتبه نوآوری تاجیکستان در بین کشورهای دنیا 109 می باشد و کشور ایران 67
با گذشت بیش از 2 دهه فعالیت پارک های علم وفناوری وتاسیس معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری در ایران، ساختار نوآوری وتوسعه علمی وفنی کشور شتاب چشم گیری داشته و توانسته سبب خودکفایی و اشتغال زایی بیشماری در ایران شود.
پیاده سازی این الگو در کشورتاجیکستان کمک شایانی به خودکفایی و اشتغالزایی و همچنین آموزش های مهارت محور در بین جوانان تاجیکی شود. باتوجه به ایجاد زیرساخت های فناوری درکشور همسایه (ازبکستان) و شتاب گیری سایر کشورهای آسیای میانه این امر مهم بسیار در تاجیکستان احساس می شود.
طی مطالعات 3ساله از ساختار وفرهنگ و زیرساخت های کشور تاجیکستان و مردمان خونگرم ومهربان آن و تجربه چندین ساله منتورها وفعالین اکوسیستم نوآوری ایران در مجموعه گریفین برآن شده ایم به عنوان اولین مجموعه خصوصی با همکاری دولت محترم تاجیکستان وایران پلی بین جوانان و شرکت های دانش بنیان و خلاق ایرانی با جوانان و دانشگاه های تاجیکستان باشیم.ما به بنیان ورسالت برادری و ریشه های خود میبالیم و مرزی بین دل ها و فرهنگ و تمدن مشترکمان نمی بینیم و افتخار میکنیم در این راه قدم گذاشته ایم.
به امید توسعه روزافزون هر دوکشور و مردمان عزیر آن ها